A Latinovits Zoltán Diákszínpad előadásai

A Latinovits Zoltán Diákszínpad előadásai
 Molnár Ferenc: Liliom - KÖVETKEZŐ ELŐADÁS: MÁJ. 21., CSÜTÖRTÖK 19 ÓRA
(További előadások:  május 26., 28. ) a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 
 

 

Kedves Barátaink! Kedves Mindannyian!

 

„Molnár Ferenc Liliom c. színművének alcíme: »Egy csirkefogó élete és halála. Külvárosi legenda 7 képben.« A szerző alkotása valóban legenda, a középkor egyik irodalmi műfajának XX. századi inkarnációja, amely két síkon játszódik: a századelő budapesti külvárosában és a természetfölötti síkján, a túlvilágon. Számomra a Liliom korunknak szóló misztériumjáték a Szeretetről, amely történhetne a mai Budapesten vagy bárhol a világon.” (Részlet a Nemzeti Kulturális Alaphoz beadott pályázatból.)

 Jó szívvel ajánlom a 12. év feletti korosztálynak:

                                                Lukácsi Huba               

                                a Latinovits Diákszínpad vezető tanára

 

 

Az iskolai diákszínpad előadásait már sok-sok éve minden diáknak érdemes látnia. Jó lenne, ha senki sem esne el a lehetőségtől, hogy idén is személyes élményt szerezzen erről. Így én is biztatok minden osztályt 7.-től 12.-ig, hogy nézze meg a darabot. Néhány mondat a tartalmáról:

Molnár Ferenc hatalmas színműírói életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története. A nyomorult kiscselédeken élősködő ligeti csavargó tizenhat évvel halála után visszatérhet egy órára a földre, hogy megsimogathassa gyerekét. De ahelyett, hogy megsimogatná, maga sem tudja hogyan, ráüt a kezére. Molnár darabja a '20-30-as évek Budapestjét, a kabaré atmoszféráját idézi. Bohócos vásári komédia, de tragédia egyben, kiszolgáltatottság, ám diadal: maga az élet.

Posta István, a Magyar munkaközösség vezetője

 
 
2015.05.19