Rajeczky Benjamin Népdal- és Gregoriánverseny

Rajeczky Benjamin Népdal- és Gregoriánverseny
2013. március 21. csütörtök, 
Népdalének, népi hangszeres zene és Gregorián verseny


 
Gregorián- és népdalének-, népi hangszeres versenyt tartottak Budapesten

2013. 03. 26. 15:46 -

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium idén 14. alkalommal rendezte meg a „Rajeczky Benjamin” Gregorián, Népdalének- és Népi hangszeres versenyt katolikus iskolák 5-12. osztályos diákjai számára a budapesti Szent Imre Gimnáziumban. Céljuk a gregorián hagyomány és népdalkincsünk ápolása, az éneklés rangjának emelése.

A tavalyihoz hasonlóan mindkét találkozó minősítő verseny volt, így a résztvevőket nem rangsorolták, hanem érdemeik szerint értékelték – hangsúlyozták a verseny kiírói.

A gregoriánének kategóriában három gregorián darab bemutatásával készültek a diákok scholái. Idén a kötelező anyagot – Regina caeli – a húsvéti liturgiából választották ki. E mellé egy megadott összeállításból jelölhették ki a második darabjukat, harmadik műként pedig egy szabadon választott latin vagy magyar nyelvű gregoriánének szerepelt. 16 schola szerepelt az ország különböző városaiból ebben a kategórában. A népdal-, népi hangszeres versenyre szólóval és csoportos előadással lehetett jelentkezni.

A megnyitón Balogh Piusz OPraem, a zsűri egyik tagja Rajeczky Benjámin szerepét méltatta a gregorián kutatásában. Merczel György, a zsűri másik tagja a gregorián mint az Egyház hivatalos zenei nyelve hagyományának ápolására buzdított. Kocsis Csaba azt kérte a scholáktól: bátran alkalmazzák megszerzett tudásukat a liturgiában, hiszen ezek a művek arra születtek, hogy ott az istendicséretben felhangozzanak.

Kún Attiláné, a Mustármag Katolikus Általános Iskola és Gimnázium karvezető tanára a Magyar Kurírnak elmondta: minden évben részt vesznek a versenyen, és nagy energiát fordítanak a készülésre. A versenyen résztvevők számára az az alap, hogy önállóan fel kell mondaniuk a darabot. A gyerekek nagyon büszkék arra, hogy meg tudják tanulni a sok hajlításos latin nyelvű éneket. Hasznos tapasztalat számukra, hogy sok munkával, odafigyeléssel, türelemmel és csapatmunkával át tudnak lépni saját határaikon. A Mustármag kórusa a versenyen arany minősítést szerzett.

Magyar Kurír 

 

Elért eredmények:

„RAJECZKY BENJAMIN”GREGORIÁN- ÉS NÉPDALÉNEK-, NÉPI HANGSZERES VERSENY"

 

Népdal szóló VI-VIII. évfolyam:

Kovács Kata - kiemelt arany minősítést.

Népdal - duó V-VIII. évfolyam

Kovács Kata, Sólyomvári Júlia (7.b) - arany minősítés.

Gregorián:

BCSZIG Rajeczky Benjámin alsós Scholája kiemelt aranyat érdemelt ki Farkas Domonkos vezetésével (videofelvétel a videofilmek között látható).
 
2013.03.20