József atya (zirci perjel) körlevele, 2014. március 5.

József atya (zirci perjel) körlevele, 2014. március 5.
 Zirci hírek: 200 éve önálló  a zirci apátság,  Debreceni Sixtus vértanú ciszterci emléktáblaavatása Egerben, nyílt nap a Zirci Apátságban (márc. 9.)


 
 
 
Benedicite
Kedves Címzettek!
 
Néhány újabb hír:
 
1, 
Székesfehérváriak vendégszereplése Nagyváradon.

Március 5–9. között szervezi meg "A Holnap után" elnevezésű fesztivált a nagyváradi Szigligeti Színház.

A fesztivál első napján, március 5-én, szerdán 17.15 órától a székesfehérvári Vörösmarty Társaság és a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselői lesznek a Szigligeti Színház vendégei. A színház páholyelőcsarnokában sorra kerülő beszélgetés, irodalmi est házigazdája Sorbán Attila költő.

Többet innen: 
http://www.nagyvarad.ro/hirek/nagyvaradi-hirek/item/97874-szekesfehervari-vendegek-a-holnap-utan-fesztivalon
 
2, 
Sajtótájékoztató Zircen.

Kétszáz éves önállóságára emlékezik idén a ZIRCI CISZTERCI APÁTSÁG orgonakoncertekkel, hangversenyekkel, író-olvasó találkozókkal, irodalmi programokkal - jelentették be sajtótájékoztatón a zirci apátságban szerdán.

Dékány Á. Sixtus apát arról beszélt, hogy a ciszterci rend számos, egymást követő évfordulós eseményei között talán legkiemelkedőbb az 1814-es év meghatározó történéseiről való megemlékezés.

Az említett esztendőt megelőző időszakban ugyanis I. Ferenc király a legtöbb apátságot, köztük a pilisit és a pásztóit is helyreállította, ezúttal egyesített formában, majd 1812-ben Dréta Antal zirci perjelre bízta a vezetésüket.

A heinrichaui apátság 1810-ben történt feloszlatása és apátjának 4 évvel később bekövetkezett halála után Dréta Antalt zirci apáttá is kinevezte a király, így ekkortól, azaz 1814-től a zirci apátok hármas, Zirc-Pilis-Pásztó apáti címét viselték, ami a zirci apátság önállósodását jelentette.

Dréta Antal küldetése az ifjúsággal való foglalkozás volt, és mivel a rend Székesfehérváron, Budán, Pécsen és Egerben is működtet iskolát, az ünnepség szlogenje is az: 200 év az ifjúság szolgálatában.

Az apát elmondta: a jelentkezők száma iskoláikba folyamatosan nő, ezért fizikai, szellemi értelemben vett iskolafejlesztéseket terveznek és valósítanak meg.

Megemlítette, hogy a zirci arborétum tulajdonjogának visszaadása a 2013-as év eleji kormánydöntés alapján folyamatban van, a zirci angolkert üzemeltetését pedig az idén februártól szintén az apátság vette át.

A zirci apátsági látogatóközpontban a nyitást követő nyolc hónapban a látogatók száma meghaladta a 18 ezer főt - ismertette a központ ügyvezetője.
Ring Júlia beszélt arról is, hogy a 200 éves évfordulós programsorozat során orgonakoncertek, hangversenyek, író-olvasó találkozók, versünnep, templomok éjszakája, kamaraszínházi estek, lelkiségi előadás-sorozat várja az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közeljövőben hagyományos ciszterci termékek - sör és sajt - előállítására készülnek, ezzel párhuzamosan az apátság fenntartásában működő intézményeknél több pályázat megvalósítása van folyamatban: a budai, valamint a székesfehérvári gimnáziumok esetében energetikai korszerűsítés, a pécsi gimnáziumban a természettudományos labor fejlesztése, továbbá Pécsett és Baján zarándokszállás kialakítása történik.

Az említett beruházások összértéke mintegy másfél milliárd forint.

Mindezek mellett a rend nagy hangsúlyt fektet a plébániai hitéletét jelentő templomainak felújítására és restaurálására, így például Egerben, Pécsett és Székesfehérváron.

A sajtótájékoztatón bemutatott fejlesztés - boltív és rózsaablak rekonstrukció - csak az első lépése annak a középtávú tervnek, amely az apátság örökségét jelentő tárgyak (könyvek, kövek, levéltári anyagok) felkutatását és bemutatását jelentik - számolt be a tervekről Zátrok Attila, a Zirci Ciszterci Apátság megbízott műszaki vezetője.

Képeket csatolok.

3, 
Emléktáblát avattak EGERben
Dr. Debreczeni Sixtus ciszterci paptanár emlékére.

http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=8690
 
4, 
NYERGESTETŐ 1849 - Dokumentumfilm

A zirci, székesfehérvári, szolnoki és csíki összefogással készített történelmi dokumentumfilm ősbemutatója tegnap (március 4-én) Szolnokon volt, Dékány Á. Sixtus OCist zirci apát részvételével

Videó az eseményről: 
http://www.fehervar.tv/index.php?pg=video&cid=16&vid=10463&autoplay=false
 
 
5, 
Nyílt nap a Zirci Ciszterci Apátságban 2014. március 9-én.


 
 
Végezetül, nagyböjt kezdetén, mindenkinek áldott készületet kívánok Húsvétra!
 
Üdvözlettel: Fr. József OCist, Zirc
2014.03.05