Ciszterci út Ausztriába és Csehország déli részébe

Ciszterci út Ausztriába és Csehország déli részébe
Ötnapos ausztriai buszos kirándulást szervez Szkaliczki Örs atya 2015. július 20-24-e között.  Az utazásra a jelenleg 9-11. évfolyamba járó diákok jelentkezhetnek.  Információ a tovább gomb után. 

A 900 éves ciszterci múlt felfedezésére hívom iskolánk diákjait annak a szellemében, hogy „tegyél meg ezer km-t, s többet tanulsz, mintha elolvasnál ezer könyvet”. Az 1098-as alapítás után Európában több mint ezer ciszterci monostor jött létre. Az itt megélt életforma kisugárzásával jelentősen alakította az egyház és Európa arculatát. Vajon tudjuk-e, mit akartak, hogyan éltek ezek a szerzetesek?

Magyarországon az ismert történelmi okok miatt alig maradtak nyomai a középkori ciszterci életnek. Európa nyugati felén azonban ma is megcsodálhatóak ezek a több száz éves vallási, szellemi, gazdasági központok őrizve még a klasszikus ciszterci építészeti stílus jegyeit. Ezen kincsek felfedezésére hívom az iskola felső évfolyamaiba járó diákokat.

Július végén ötnapos utat szervezek Északkelet-Ausztriába (érintve Csehország legdélebbi részét). Felkeresnénk olyan a középkorban alapított ciszterci apátságokat, melyekben ma is élnek szerzetesek. Ezen épületek nagy része már barokk stílusban pompázik, de a középkor még jelen van bennük. A kirándulás a diákság igényeihez van igazítva, tehát nem templomból templomba megyünk, hanem felfedezzük a vidék természeti és nagyvárosi látnivalóit is. A részletes program a mellékletben olvasható.

 

Terveim szerint évről évre ismétlődne ez az út, Európa más-más területén felfedezve a ciszterci örökséget.

 

A 2015. július 20-24-ei útra a jelenleg 9-11. évfolyamba járó diákokat várom. Jelentkezési határidő január 31-e 15.000 Ft előleg befizetésével.

 

 


Szkaliczki Örs O.Cist.

szkaliczki@hotmail.com

 
2015.01.07