Ciszterencia, Székesfehérvár, 2024. március 9.

Ciszterencia, Székesfehérvár, 2024. március 9.
Sajtóközlemény a rendezvényről a tovább gomb után. Hamarosan az előadásokról képek és videók is felkerülnek a honlapra. 


 
 
 

 

 

Sajtóközlemény

Ciszterci öregdiák konferencia Székesfehérváron

 

 

2024. március 9-én Székesfehérváron rendezték meg a ciszterci öregdiákok legnagyobb eseményét, a Ciszterenciát. A rendezvény a négy ciszterci gimnáziumban (Buda, Eger, Pécs, Székesfehérvár) végzettek országos találkozója, ahol mindenkinek lehetősége nyílt a TED-jellegű előadások meghallgatása mellett a kötetlen beszélgetésre, nosztalgiázásra és feltöltődésre is. 

 

 

Hiába van szombat reggel, elegánsan öltözött fiatalok tucatjai igyekeznek az iskola bejárata felé. A tömegben gimnáziumi igazgatók és érdeklődő újságírók is elvegyülnek. „Neked mi a történeted?” – teszi fel a kérdést nekünk is az iskola falára kilógatott Ciszterencia-molinó. Megérkeztünk hát. Egy olyan nap veszi kezdetét, amely az öregdiákság ünnepe; a találkozás és a közösség ünneplése. A teltházas rendezvény az ország minden tájáról idevonzott öregdiákokat és érdeklődőket egyaránt. Az eseményen részt vesznek a kismarosi ciszterci monostor nővérei és Brückner Ákos Előd O.Cist., a székesfehérvári ciszterci gimnázium spirituális vezetője is.

 

 

Mi fán terem a mai gyerek? című köszöntő beszédében Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság igazgatója többek közt a tiszteletreméltó egykori zirci apát, Endrédy Vendel példáján keresztül fejti ki, nem érthetjük be azzal, hogy elődeink a maguk korában a maguk harcait megharcolták, és a problémákra jó válaszokat adtak. Nekünk is fel kell ismerni saját feladatainkat, amihez elsőként meg kell értenünk korunk kihívásait. A ciszterci oktatás magyarországi évszázadainak legnagyobb erénye éppen az volt, hogy ezt a megoldást minden korszakban sikerült megtalálnia.

Mi a megoldás ma? – teszi fel a kérdést Rubovszky Rita. Ennek megválaszolásához megosztja gondolatait a digitális világ jellemzőiről és az információ jelentésének megváltozásáról, a mai fiatalok idegrendszerére, gondolkodásmódjára gyakorolt hatásairól is. Konklúzióként a Krisztus-központúságot, a Mester pedagógiájára hagyatkozást állítja elénk. Előadását egy Papp Miklós-idézettel zárja: „Aki egész nap szemez Krisztussal, az tudja közvetíteni a tekintetét.”

 

Ezt követően a nap folyamán 12 öregdiák 12 inspiráló előadását hallgathatjuk meg. Szigethy Norbert a szakrális színházról beszél, Cserkuthy Hanna a divattervezéstől a szellemi tulajdonvédelemig vezető útjáról, Turóczi Hajnalka arról, miként tehetünk valóban tudományosan megalapozott módon a mentális jóllétünkért, Gaál Richárd pedig a ciszterci gimnáziumból az érseki titkári szolgálatig vezető útját eleveníti fel a gondviselő Istenről szóló tanulságtételként. Talán ez a néhány példa is jól érzékelteti, milyen sokszínű az előadói felhozatal idén is.

 

Az előadások között bemutatkozik a Ciszterci Diákszövetség is. Pólya Viktor, a szövetség elnöke kifejti, hogy a szövetség az iskolákkal és renddel együttműködve lehetőséget nyújt szakmai kapcsolódásra, régi-új barátságok felelevenítésére, kialakítására, hogy a ciszterci öregdiákok érezzék, tudják, tapasztalják: egy nagy ciszterci családhoz tartoznak.

A napot Ötvös András fehérvári öregdiák, a Vígszínház színésze által tartott irodalmi est zárja. Késő este pedig a Kompánia Zenekar koncertjén már az önfeledt ünneplésé a főszerep. 

 

Az előadások és a rendezvényen készült képek hamarosan megtekinthetők a Ciszterencia YouTube-csatornáján, illetve weboldalán.

 

Az előadók:

 

1. Kalmár Tibor (Székesfehérvár)

2. Endrédy Balázs (Buda)

3. Cimerné Fábián Anna Gertrúd (Pécs)

4. Lőrincz Tamás (Székesfehérvár)

5. Dr. Pukoli Dániel (Eger)

6. Cserkuthy Hanna (Pécs)

7. Gaál Richárd (Székesfehérvár)

MÁSODIK SOR (balról jobbra):

8. Bartók András (Pécs)

9. Turóczi Hajnalka (Buda)

10. Szigethy Norbert (Székesfehérvár)

11. Dr. Pelles Márton (Pécs)

12. Kovács Eszter Éva (Eger)

A rendezvényt a Nemzetei Együttműködési Alap támogatta.

 
2024.03.11