Olvasótábor, 2016. május 26-30.

Olvasótábor, 2016. május 26-30.
Képek és beszámoló a tovább gomb után. Az olvasótábort dr. Eigner Judit, Mudri Mária és Ortutay Romola tanárnő szervezte.


 
 
 
 

Diákvélemények a harmadik olvasótáborról

Vál, Szent Mihály Major

2016. május 26-30.


 

Ebben a tanévben az Alapítvány támogatásával nyílt lehetőségünk arra, hogy megszervezhessük a humán tehetségek számára olvasótáborunkat, a hétfői szakmai napot pedig a kerületi önkormányzat támogatta. Esztergom helyett most egy váli majorság volt négy napig az otthonunk. A csapatot Mudri Mária tanárnő vezette, legfőbb segítője már a tervezésben is Ortutay Romola tanárnő volt. A hosszabb beszámolót megelőzve most ízelítőül a táborozó diákok gondolataiból idézünk.

Tolsztoj? Hesse? Vagy éppen a férfi és a nő? Ha érdekelnek ezek, de úgy érzed, nem hallasz róluk eleget az órákon, akkor a legjobb hely, ahol eltölthetted a múlt heted felét, az Vál. ”

„Nemrég érkeztem vissza életem egyik legjobb táborából. Még mindig nem sikerült teljesen visszatérni abból a „másvilág”-ból, amibe ott csöppentem bele. Hiányzik a világoskék égbolt, a tó, amely szinte zenélt a békáktól, és az egy-egy könyv elemzésében való mély elmerülés, amelyet véget nem érő gondolatok, vélemények, elméletek sora követett. Hiányzik a tea illata, a közös nevetések, a sok okos meglátás, a meghatározó erejű, étel fölött elmondott közös ima, az esti filmek… Hiányzik ez a belső harmónia, a teljes belefeledkezés egy-egy műbe, és a boldogság, amit okozott! ”

„A vonaton még látszottak a klikkek. Azonban a délutáni „Senki madará”-ról (Szabó T. Anna) szóló előadás és délutáni együttlét hatására mindenki elkezdett nyitni a többiek felé.”

„Nem mondom, hogy feltétlenül pihentető volt a négy nap, amelyet a téma és a könyvek együttes boncolgatásával töltöttünk, mivel fizikailag igencsak elfáradtam. Az a töltődés viszont, amelyet lelki, szellemi téren kaptam, minden álmosságot túlszárnyal! Annyit nyertem ezen!”

„A lényeg abban rejlik, hogy az olvasótábor során feldolgozott sok-sok irodalmi alkotás saját magunkhoz vitt közelebb! Nem elvont tézisekről, hanem az életről beszélgettünk!”

„A legjobb része a tábornak mindig az volt, amiben éppen benne voltunk… Az emberi kapcsolataink a legfontosabb tényezői az életünknek, ezért az, hogy minőségivé tegyük és fejlesszük őket, sokkal lényegesebbek, minthogy külsőségekre pazaroljuk az energiáinkat… A vágyakról megtanulhattuk, hogy kettős természetűek: ösztönözhetnek minket és kihozhatják belőlünk a legjobbat, a nem hiteles vágyaink azonban tönkre is tehetnek bennünket. Fontos, hogy meg tudjuk ítélni, melyek visznek közelebb minket embertársainkhoz és Istenhez. ”

Események forgataga. A mai nap egyértelműen Anna Karenináé! Az asztal körül lassan eluralkodik a közös gondolkodás és a munka, szobáinkban az édes rendetlenség, bennünk pedig a rend.

Könyvajánló az Igazgató úrral,  Verslavina Tereza Worowskával, boldogságkutatás Eigner Judittal… Este a tábortűz körül énekelve, lovakkal és békákkal, popcornnal és csillagokkal, emlékekkel, élményekkel és vágyakkal telve megtapasztalhattam, hogy mi is az a bizonyos flow-élmény.”

Fantasztikus előadás a népmesékből és a „Senki madará”-ból egy csoportmunka során… Utolsó este a tábortűzi beszélgetés és éneklés nagyon jó, közös hülyülés, vicces dalok. Egy csapat vagyunk közös emlékekkel, köszönöm!”

„Nekem olyan volt ez a tábor, mint egy vízesés. Az előtte lévő szakaszon az életem csak lassan csordogált, szinte megállt és beposhadt. Aztán hirtelen lezuhantam. Óriási volt a kontraszt a zuhanás és az előtte lévő állapot között. Néha úgy éreztem, nem kapok levegőt, néha csak átadtam magam a szabadesésnek…”

„Számomra olyan volt ez a tábor, mintha egy sárban játszó kiskutyát kivennénk a többi közül, megfürdetnénk, megmosdatnánk és utána tisztán visszaengednénk a többiekhez a sárba…”

„… mint nyáron, mikor már bosszantóan fülledt a levegő, a semmiből jön egy friss fuvallat. A szellő megborzolja a fák leveleit, megsimogatja a virágokat, megmosolyogtatja a tikkadt melegbe belefáradt embereket. Elhozza a frissesség, a jobb idő reményét.”

A táborról egy képben? Épp pirkad. Ébredeznek a méhkaptárban. Néhány méhecske felröppen, megpillantja az égbolt színkavalkádját és már tudja, útnak indulhat a tisztás felé. Ott vannak a legcsodálatosabb virágok, nektárjuk káprázatos ízével csábít, … Fújdogál a szellő, viszi a zümmögő csapatot a színes virágokhoz. A méhek szorgosan gyűjtögetnek… azt se tudják, merre kapjanak…”


Résztvevő diákok:

Barta Luca (10.b), Tóth Márton (11.d), Kuluncsics Réka (10.d), Galli-Hirling Sarolta (10.c), Szentkiályi-Tóth Kata (10.d), Somosi Bernadett (10.c), Vadász Maja (10.c), Simon Zsuzsa (10.a), Míg András (10.c), Nagy Barnabás (11.d), Árkossy Máté (11.d), Dunay Maja (10.a)

2016.05.30