Lelóczky Donát dallasi atya levele Várfi Istvánhoz, 2016.05.27.

Lelóczky Donát dallasi atya levele Várfi Istvánhoz, 2016.05.27.
  Őszinte és hálás szívvel gratulálunk Várfi Istvánnak három és fél évtizedes fáradságos munkájáért, amellyel egybefogta az észak-amerikai kontinens magyar ciszterci öregdiákjait. Ad multos annos!   
A levél a tovább gomb után olvasható.


 
 

Várfi István, az Észak-Amerikai Magyar Ciszterci Öregdiákok Szövetségének az elnöke

 

Tudvalevőleg a második világháborút követően, amikor (a szovjet tankok árnyékában) kommunista kormány került uralomra Magyarországon, 1948-ban a kommunisták minden egyházi iskolát államosítottak. Addig a Zirci Ciszterci Apátság öt gimnáziumot tartott fenn az országban, Budapest, Székesfehérvár, Pécs, Eger és Baja városokban. Ezekben a gimnáziumokban nyolc éven át többezer diák tanult, évente többszáz fiatalember érettségizett. 1956-ban, a Magyar Forradalom leverése után a menekült-áradatban igen sok a ciszterci gimnáziumokban érettségizett öregdiák jutott ki Nyugatra, sok más ország mellett az U.S.A.-ba és Kanadába is. Ez valójában akkor derült ki, amikor nem sokkal 1956 után Cistercian Alumni Association of North-America néven megalakult az Észak-Amerikában élő magyar ciszterci öregdiákok szövetsége: A Szövetséghez rövid időn belül 300 ciszterci öregdiák csatlakozott. Évenként tartottak közgyülést az U.S.A. egyik északkeleti vagy Kanada egyik délkeleti városában, melyre a tagok szép számmal összejöttek. Időnként Öregdiák Hiradó néven hírlevelet adtak ki.

1980-ban a Szövetség vezetését a ma Toronto-ban élő Várfi István vette át, aki a bajai ciszterci gimnázium tanulója volt. Messze ő lett a Szövetség leghosszabban hivatalban levő elnöke: 35 éven át, egész máig vezette, irányította a Szövetség működését, szervezte a közgyüléseket, elmondatta az évi szentmisét az élő és elhúnyt tanárokért, diáktársakért, adta ki az Öregdiák Hiradó-t. A kommunizmus magyarországi bukása után a Magyar Ciszterci Rend kis könyvvel jelentkezett A Bakony szíve újra dobog címmel. Egyebek mellett ez a kiadvány méltatta a Cistercian Alumni Association of North America működését is, és Várfi Istvánról ezt írta: „Ha csak annyit mondunk róla, hogy a Cistercian Alumni Association of North America évekkel megelőzte a mi hazai ébredésünket, kézben tartja a Kanada és az U.S.A. területén élő volt diáktársainkat, azzal szinte semmit sem mondunk, mert újságukban Kerekes Apátúr leveleitől a mi egyes megnyilatkozásainkon keresztül Zakar Generális Apátúr mondataiig, a mi programjaink és eseményeink közlésével, az Öregdiák Hiradó-val a szó igaz értelmében szinte spiritualizálta a határokat.” Az öregdiákok nagyrésze mesés karriert futott be, professzorok, akadémikusok lettek, de az évek, évtizedek során  a tagok megöregedtek, a halál megtizedelte őket, máig a tagok legtöbbje már a temetőkben van, s akik még élnek, már nem tudnak utazni, úgyhogy az évenkénti közgyüléseket abba kellett hagyni, és ezzel a Szövetség látható működése véget ért. De az érdemek örökre megmaradnak, az öregdiákok évtizeden át való összefogásának az emléke nem múlik el soha.

Őszinte és hálás szívvel gratulálunk Várfi Istvánnak három és fél évtizedes fáradságos munkájáért, amellyel egybefogta az észak-amerikai kontinens magyar ciszterci öregdiákjait. Ad multos annos!   

 

Lelóczky Donát O.Cist., Dallas

 

 

Öregdiák Híradó ( 2015.máj. 21.)

Subject: 2015 marcius
Date: Sat, 21 Mar 2015 14:20:13 -0400

C/O STEVEN VARFI

410-30 Greenfield Ave., Toronto, ON. M2N 6N3 CANADA

Telefon: 416-733-4350

e-mail cim: pityuvar@outlook.com

vagy: pityuvar@bell.net

ÖREGDIÁK HIRADÓ – 2015 marcius

1957-2015 -- 59 ÉV

Kedves Diáktársak és Szeretteitek, Tisztelt Tanáraink és Barátaink!

 2014. évi szokásos diáktalálkozónkat

 a kanadai Toronto (Ontario) városában rendeztük meg.

A diakmisere  vasarnap, november 9-en. delelott 11:00 orakor kerult sor.

A miset az Irving-i (Texas) apatsagbol nem kepviselte senki.                       

                     

Bizonyára a magyarországi hirekröl értesülve vagytok a  budai, egri, fehérvári,

 pécsi    Fehér/Fekete  szamaibol.

 

 A  betegeinknek  Rolko Laszlo, (buda),   Daniel Erno (Egerben vegzett/1941),  

 

Halottaink :

Fr. Monostori Bank (O. Cist.) Dallasban  2014 szept. 22, Cegledi-Nagy Kalman

Szovetsegunk titkara volt 1980 ota. (Baja/50)Torontoban oktoberben, RaczSandor (Baja/50) Bajan, decemberben, Nagygyorgy Laszlo/Vendel(Baja/51), O. Cist. Budapesten januarban.                                                 R.I.P.

   
Szovetsegunk penztaraban jelenleg 3,050 kanadai dollar  van.

                                                                                                                                                              

ROVID HIREK:  Itt kerek bocsanatot, hogy decemberben nem kuldtem korlevelet.Sajnos nem fiatalodunk. Odahaza Dekany Csaba a budaiak beszamolojat szoktakuldeni, bejelentette, hogy 15 ev utan befejezi a szolgalatat. Ugy nez ki, hogy a bajaiEdesanyank hirado is befejezi a hivatasat. Az egriek, budaiak , a f ehervariak es apecsiek tovabbra is szerkesztik a F/F ujsagjaikat.

Mi itt Torontoban valoszinu, hogy oktoberi osszjovetelunkor dontunk, hogymegyunk Vary maradunk.   

Legujabb: 

Szövetségünk ezuton köszöni meg tagjaink kedves beszámoló leveleit és szereny adományait. Várjuk továbbra is kedves leveleiteket és adományaitokat.                                                                                                                

Köszönöm türelmeteket a körlevél elolvasásáért. Viszontlátásra a 2015-os evi találkozónkon

NOVEMBER 8-AN VASARNAP DELELOTT A 11 ORAS DIAKMISENKEN,

MELYET AZ ELO ES + CISZTERCI TANAROKERT ES DIAKOKERT MONDATUNK.

Ha leszunk elegen akkor tartunk megbeszelest a mise Utan a templom halljaban.  

Kellemes  Husveti unnepeket, szep tavaszt es nyarat kiván a Szövetségmindenkinek a hosszu, hideg tel utan. 

 

 

Várfi István, elnök és pénztáros: Egyesült Államok, Kanada.

 

Várfi István

Levél 2015.11.10.

 

KEDVES GYULA ATYA!
TEGNAP MEG VOLT A DIAKMISENK, JELEN VOLTAK:
4 BUDAI ES EGY BAJAI, NEVEKSZERINT:
HOLBAY MIKLOS, E/1950,
LOHASZ GEZA E/1950 ES FELESEGE ESZTER,
POZSGAY IMRE E./48 ES FELESEGE ETA,
IRSAI MARIA, A PAPA  NEVE IRSAI ERVIN E/1945,
VARFI ISTVAN E/1951 A FELESEGEM NEM VOLT OTT MERT NEM EREZTE JOL MAGAT.
A MISE UTAN LENN A HALLBAN KAVEZTUNK ES FRISS POGACSAT ETTUNK ES JOL ELBESZELGETTUNK. MEGEMLITVE SOK REGI JO TALALKOZOT, MELYEN SOKSZOR ELERTUK A 30 LETSZAMOT IS.
HAT EZ ROVIDEN AZ IDEI  ES EGYBEN UTOLSO OSSZEJOVETELUNK, DE IGERTUK, HOGY ALKALOMADTAN OSSZE FOGUNK JONNI, EGY KAVEZASRA.
CISZTAR OLELESSEL: VARFI PITYU

 

2016.06.12