Természetvédelmi témahét, ápr. 23-27.

Természetvédelmi témahét, ápr. 23-27.
Lüktető szív - Fentartható fejlődés-lufi próba - SZIG KUPAK - képek a tovább gomb után.


 
 
 
 
 
Hétfő - zöld (FÖLD),  kedd - piros (SZÍV), szerda - sárga (NAP), csütörtök - fehér (LEVEGŐ), péntek - kék (VÍZ)  A hét programja és a Zöld Lelkitükör letölthető.
 

 

A hét programja letölthető.

A ZÖLD LELKITÜKÖR letölthető

 
 
 
 
 
 
 
 

Zöld lelkitükör

 

Ma a Magyarországon élő emberek, így az iskolánkba járó diákok családjainak túlnyomó többsége is, a Föld 1 milliárd csúcsfogyasztója közé tartozik. Te is. Persze így is sokan vannak, akik nálad jobb anyagi körülmények között élnek, de a Föld nem lenne képes a jelenlegi népességet a te fogyasztási szokásaidnak megfelelő életszínvonalon sem eltartani. Szerencsés helyre kell születni? Ennyi?

Ferenc pápa Laudato si – Áldott légy kezdetű enciklikájában ökológiai megtérésre szólít fel bennünket: „Földanya-nővérünk kiált amiatt a kár miatt, amelyet az Isten által beléje helyezett javak felelőtlen használatával és a velük való visszaéléssel okozunk neki!” Környezetünk védelme, mely saját gyermekeink életlehetőségeinek védelmét is jelenti, hosszútávra történő gondolkodást igényel tőlünk: mértékletességet, tudatos lemondást a kényelemes, de környezetszennyező tevékenységekről, a fogyasztás helyett az adás kultúráját, és a lehetséges apró lépések megtételét. Hol tartasz ebben? Az alábbi szempontok alapján gyűjtsd össze mit sikerült már megtenned? Miben tudnál fejlődni?

 

Legyél tudatosabb vásárló!

„Minél üresebb valakinek a szíve, annál nagyobb szüksége van arra, hogy tárgyakat vásároljon, birtokoljon és fogyasszon.” L.s. 204. Vagyis nem az a gazdag, akinek sok van, hanem akinek kevés hiányzik. Az igényeinket kell átszabni, a gondolkodásmódunkon kell változtatni első lépésként.

1. A pénzeddel szavazol!
A vásárlás nem csak pénzügyi, hanem erkölcsi tett is! Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Ha nagy bevásárlóközponokban vásárolunk a kis boltok és piacok elsorvadnak. Ne támogasd az igénytelen kivitelű, műanyagból készült buta, felesleges dolgok tömeges gyártását, behozatalát!
Ha ezeket elég sokan nem vesszük, akkor ilyet senki sem fog gyártani. Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat.

2. Cetli
Vásárlás előtt gondold végi, (írd össze), mire van szükséged! Az üzletláncok profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hidd el, hogy a legolcsóbbal, az akcióssal jársz a legjobban!
Tényleg annyira fontos, hogy megkapd, hogy neked is meglegyen a legújabb kütyüd, márkás cuccod? Nem lehet, hogy csak a reklámoknak dőltél be? Nem lehetne a meglevőt még használni, esetleg megjavítani vagy megjavíttatni?
3. Olvasd el a címkéket!
Ha olyan élelmiszereket veszünk, amelyek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, akkor ezeket fogják gyártani. Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a mesterségesen előállított, tartós ételeket.

(ementáli jellegű sajtkészítmény, eredeti burgonya ízű chips, ízfokozóval ellátott porleves, leveskocka stb.)
Tudod-e milyen szám van a tojásokra pecsételve? Ha 3-assal kezdődik, azt leégetett csőrű, kis ketrecekben agyonzsúfolva tartott, napfényt sose látott tyúkok tojták. A 2,1,0(=bio) ennél egyre jobb állattartást jelent.
4. Helyben, frisset!
Keresd a lakóhelyed közelében termelt dolgokat, így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez! Friss, hazai idényzöldséget és idénygyümölcsöt vegyél a több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt áruk helyett! Nem kell kínai fokhagyma, holland sárgarépa, spanyol szőlő, görög eper! Télen, tavasszal vegyél inkább savanyú káposztát, készíts salátát céklából, almából, répából. Vegyél friss tejet üvegben, piacon, és ne hűtést nem igénylő, ultrapasztőrözött, hónapokig elálló dobozost!
5. Tartós használat!
Törekszel-e tartós, energiatakarékos műszaki cikkek, játékok vásárlására, vagy legfőbb szempontod, hogy minél olcsóbb legyen? Szoktál egyszer használható termékeket venni olyankor, amikor lehetne helyette mást is? Vegyél akkumulátort elem helyett; üveg vagy legalább elmosható műanyag poharat, tányért, műanyag helyett, kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Szoktál venni ruhákat turkálókban, adományboltban? Gondoltál arra, hogy ami neked már nem kell (2 év óta nem használod), annak más örülne. Küld el Kárpátaljára, Erdélybe, vidd el adományboltba, Karitászhoz.
6. Mennyi szemetet viszel haza?
A szemét értelmetlen pénzkidobás neked, és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel (díszdobozos csokoládé).
Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol! Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat! Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást! Ne vásárolj aludobozos üdítőt, energiaitalt, sört! Voltál már noPack boltban?

„Ha valamit újra felhasználunk ahelyett, hogy gyorsan kidobnánk, az olyan szeretetcselekedet lehet, amely belső méltóságunkat fejezi ki.” L.s.211.


Szemét kérdések

1. Mi kerül otthon, a suliban a szemétbe?

Boltban vásárolod a flakonba csomagolt ivóvizet, mert a csapból jövő ihatatlan? Nem csak a reklámoknak dőltél be? Lehet szikvizet is kapni cserélhető szifonban! Minden nap új flakon üdítő a boltban, vagy otthon újratöltöd házi teával, limonádéval? Mi lesz a PET palackkal? Legalább kilapítva külön gyűjtöd, ha már nem töltöd újra? Hova kerül a használt írólap? Lehetne esetleg még a másik oldalára is írni, rajzolni! Külön gyűjtöd a papír-hulladékot? Mit hagysz magad után az osztályteremben? Minden orrfújás egy papírzsepi? A vászon zsebkendő már nem higiénikus?

Nem lehetne a kertetekben komposztálni a zöldség, gyümölcs hulladékot, levágott füvet, ételmaradékot?

Tedd félre az üres dobozokat, műanyag zacskókat, később pont ilyet fogsz keresni vásárláshoz vagy a szemetesbe! Mi lesz a veszélyes hulladék sorsa nálatok? Az elem, az elemgyűjtőbe, kiégett izzó, fénycső, üres üveg, tönkrement műszaki cikkek a lakossági hulladékudvarba kerül? (pl. XI. ker. Bánk bán u.8-10.)

2. Mi kerül otthon a lefolyóba?

Mennyi vizet pocsékolsz el fürdés, zuhanyzás, heti többszöri hajmosás címen? Hány csap csöpög a lakásotokban? Környezetbarát mosóport használtok? Tényleg ki kell mosni ennyi használat után a ruhád, vagy csak megszoktad, hogy minden nap újat veszel fel? Víztakarékos WC-tartályotok, mosogatógépetek van? Kerül-e veszélyes anyag a lefolyóba (étolaj maradék, festékek, oldószerek)?

3. Mit hagysz el az utcán? Kiránduláson?

Az almacsutka, a dinnyehéj, a papír, ugyan lebomló anyagok, de nem mindegy, hogy addig is kinek kell néznie! Ha te nem látod, akkor már mindegy is? Hova kerül csokipapír (műanyag), chipszes zacskó. Muszáj dobozos üdítőt igyál? Mi lenne, ha kulacsot vinnél magaddal? Nem jó a használt kiflis zacskó a drága alufólia helyett a szendvicsednek? Mások szemetét is nyugodtan szedd össze, ezzel jó példát mutatsz!

 

Életbevágó kérdések

1. Az élet tisztelete

„Minden élő szervezet önmagában jó és csodálatra méltó, mivel Isten teremtménye.” L.s.140.

Egy növényi vagy állati élet elpusztítása csak akkor lehet indokolt, ha abból valami nagyobb jó, nagyobb érték származik. Minél fejlettebb, értékesebb, ritkább élőlényről van szó annál inkább igaz mindez. Szoktál-e értelmetlenül elpusztítani, leszakítani, eltaposni, megkínozni élőlényeket? A házadba kerülő rovarokkal hogyan bánsz el? Használsz-e riasztószert az irtószer helyett? Megpróbálod-e élve kijuttatni a szobádba tévedt rovar vendégeket (seprűvel, ronggyal, lapáttal)? Gondját viseled-e háziállataidnak? Tisztában vagy azok jogos igényeivel? Nem fogyasztasz-e túl sok húst? (Ugyanakkora földterület sokkal több növényt és növényevőt tarthat el, mint ragadozót!) Nem szoktál zabálni? Feleslegesen sokat enni, inni? Megbecsülöd az ételt, amit kapsz, vagy válogatós vagy, és rendszeresen meghagysz belőle? Fölösleges hangoskodással, zajos berendezésekkel zavarod-e a környezeted nyugalmát?

2. A tiszta levegőért

Szenvedélyeddé vált-e a dohányozás, az autózás, a motorozás? Az általad kifújt füstöt kinek kell még beszívnia? Hányszor mész csak lustaságból autóval? Vesztek-e fel még valakit (például buszmegállóból), ha már úgyis kocsival kell mennetek valahová? Autósként vigyázol-e a kerékpárosokra, gyalogosokra a sebességkorlátozások figyelembevételével? Segíted-e a tömegközlekedést (buszsáv tiszteletben tartása, autóbusz előreengedése)? Váltasz-e bérletet, jegyet, ha közjárművet használsz, vagy megmagyarázod csalásodat? Miért nem jársz bringával, rollerrel iskolába? Mennyit utaztok repülőgéppel? Attól, hogy fapados és olcsón veszitek rá a jegyet, extrán megnöveli az ökológiai lábnyomotok!

Kíváncsi vagy rá mekkora lábon élsz? Számold ki: http://www.kothalo.hu/labnyom/

Takarékoskodsz-e az árammal, fűtéssel lakásotokban? Mennyit megy nyáron nálatok a klímaberendezés? Vásárolsz-e, használsz-e felesleges elektromos berendezéseket? (elektromos fogkefe, motoros nyalóka, avarfújó gép stb.) Támogatsz anyagilag, vagy munkáddal valamilyen környezetvédelmi kezdeményezést, civil szervezetet?

 

            „Nem szabad azt gondolnunk, hogy ezek az erőfeszítések nem változtatják meg a világot. Az ilyen tettek valami olyan jót terjesztenek a társadalomban, amely mindig több gyümölcsöt terem annál, mint amennyit észlelhetünk, mert olyan jót hoznak létre e földön, amely mindig - ha olykor láthatatlanul is – igyekszik tovaterjedni.” L.s.212. Ferenc pápa

 

Őrizd meg hát, add tovább másoknak is jó szokásaidat, és amire most rádöbbentél, hogy rossz, azon ne légy lusta változtatni. Most még talán nem késő! Ültesd el a remény magjait!

 Bátor bíztatással: Perczel Tamás

2018.04.22