Így változnak a pontszámítás szabályai 2024-től

Így változnak a pontszámítás szabályai 2024-től
Egyetemenként változik az elvárás a tanulmányi pont, az érettségi pont és az intézményi pont tekintetében. A FELVI.HU hivatalos honlapról a változások leírása, egyetemek elvárásrendszere a tovább gomb után.


 
 
kép nagyítása kattintással

Tanulmányi pontok

A felsőoktatási intézmények meghatározhatnak a középiskolai eredményekhez egy (ötödik) középiskolai tantárgyat és az érettségi átlaghoz egy érettségi vizsgatárgyat a tanulmányi pontok számításához.

Azon jelentkezőknek, akiknek nincs eredményük az előírt középiskolai tantárgyból vagy érettségi vizsgatárgyból, az érettségi pontok duplázásával állhat össze a jelentkezői pontszámuk maximum 400 pontos része.

Érettségi pontok

Az egyetemek, főiskolák szakonként dönthetnek az érettségi pont számításához szükséges két érettségi tárgyról és ezek szintjéről. Vagyis követelményként továbbra is előírhatnak emelt szintű érettségi vizsgát.

Figyelem! Az érettségi pontok száma emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel (tehát 100%-os érettségi = 100 érettségi pont). Középszinten tett érettségi vizsga százalékos eredményét egy külön táblázat szerint kell majd megállapítani, amelyben 2/3 lesz a váltószám (így pl. 100%-os érettségi = 67 érettségi pont)

Tehát az emelt szintű érettség vizsga előnyt jelenthet az érettségi pontok számításánál is (amihez még jöhet további többletpont, ha az adott egyetem, főiskola az intézményi pontoknál ezt a teljesítményt külön elismeri).

Intézményi pontok

2024-től a felsőoktatási intézmények határozhatják meg, hogy milyen követelményekért, eredményekért járnak további pontok maximum 100 pont erejéig. (https://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/felveteli_valtozasok_2024)

 

SZAKOK ELVÁRÁSRENDSZERE EGYETEMENKÉNT:

 

 


 

 

        https://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas2024

2023.08.30