Vértanú sorsú papok napja, 2014. március 8.

Vértanú sorsú papok napja, 2014. március 8.
 Brenner János (O.Cist.)  vértanúra és hét ferences szerzetesre emlékezünk Erdő Péter bíboros, Veres András püspök és Sixtus apát úr vezetésével. Program, ima- és énekszöveg letölthető.


 

A nap programja, énekek, imák letöltehetők.

 

VÉRTANÚ SORSÚ PAPOK NAPJA

 

IMANAP

BRENNER JÁNOS CISZTERCI SZERZETES ÉS SZOMBATHELIY EGYHÁZMEGYÉS PAP

VALAMINT A FERENCES SZERZETESPAPOK:

Körösztös Krizosztom (1944), Kovács Kristóf (1944), Hajnal Zénó (1945), Kiss Szaléz (1946), Lukács Pelbárt (1948), Kriszten Rafael (1952), Károlyi Bernát (1954)

 

BOLDOGGÁ AVATÁSÁÉRT

PROGRAM

10.45. Köszöntő (Dékány Sixtus zírci apát)

11.00 Napközi imaóra és katekézis (Veres András szombathelyi püspök)

11.45. Filmvetítés

Lauer Tamás: A jó pásztor

Csallóközi Zoltán: Károlyi Bernát, a ferences vértanú

12.45 Gyónási és szentségimádási lehetőség, ebédszünet

13.45 Kortársak és tisztelők tanúságtétele

(Mádl Dalma, Brenner József, Érsek Lászlóné, Dékány Sixtus O. Cist, Varga Kamill OFM

Hangfelvételről: Paskai László bíboros, Seregély István ny. érsek, Olofsson Placid OSB

Felolvasás: Kamarás Mihály OFM naplójából)

14.45 Gyülekezés a szentmisére

15.00. Zárómise a Szent Imre templomban (Erdő Péter bíboros, érsek)

 

Budapest, 2014. március 8.

 

 
Benedicite!
Kedves Címzettek!

Szeretettel hívom fel a figyelmeteket a következő budapesti programra!

Vértanú sorsú papok napja - 2014. március 8.
10.45. gimnázium
15.00 plébánia templom

A Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúügy van folyamatban. A ciszterci novícius, majd szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint a hét ferences szerzetes pere. A kivizsgálás időszakának fontos része, hogy tiszteletük egyre inkább elmélyüljön a hívek körében, ezért a szombathelyi püspökség, a ferencesek és a ciszterciek március 8-án közösen megrendezik a vértanú sorsú papok napját a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és templomban.

Veres András püspök, Dékány Sixtus ciszterci apát és Kálmán Peregrin ferences viceposztulátor várja azon települések hívő közösségeit, ahol Isten szolgái születtek, éltek, működtek; a ciszterci és ferences plébániák, iskolák tagjait, a budapestieket és minden nagyböjti megújulásra váró hívőt, hogy március 8-án kapcsolódjanak be a megemlékezésbe a vértanú sorsú papokról. 

http://www.orientpress.hu/125081
 
Üdvözlettel: Fr. József O.Cist., Zirc
 
 
 
Vértanú sorsú papok napja
[Ajanlo] 2014.02.24 13:33

 
A Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúügy van folyamatban. A ciszterci novícius, majd szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint a hét ferences szerzetes pere. A kivizsgálás időszakának fontos része, hogy tiszteletük egyre inkább elmélyüljön a hívek körében, ezért a szombathelyi püspökség, a ferencesek és a ciszterciek március 8-án közösen megrendezik a vértanú sorsú papok napját a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és templomban

A vértanúk vére az egyház magvetése. Nagyböjti lelki nap középpontjában a vértanúk tisztelete, példája áll. A programok 10.45-kor kezdődnek a gimnázium dísztermében. Zsolozsma keretében hangzik el Veres András püspök katekézise, amit a Brenner Jánosról és a most hatvan éve elhunyt Károlyi Bernátról szóló film bemutatása követ. Alkalom nyílik szentségimádásra, szentgyónásra. 13.45-kor azoknak a beszámolóit hallgathatják meg, akik jelen voltak Isten szolgái életének egy-egy szakaszánál – többek között Mádl Dalma, Brenner József, Olofsson Placid és Paskai László bíboros –, illetve tanúságot tesznek a boldoggáavatási per folyamatában résztvevő személyek is. Így személyes közelségbe kerülhetünk Brenner János (+1957), Körösztös Krizosztom (+1944), Kovács Kristóf (+1944), Hajnal Zénó (+1945), Kiss Szaléz (+1946), Lukács Pelbárt (+1948), Kriszten Rafael (+1952) és Károlyi Bernát (+1954) életszentségéhez.

Budapesten először lesz megtekinthető Brenner János véres karinge, amit az őt ért gyilkos késszúrások idején viselt. Bemutatják Paskai László bíboros misszáléját, amelyből Hajnal Zénó a vértanúsága előtt misézett a nagyatádi templom kriptájában, valamint azt a keresztet, amelyről 1950 júniusában, Hatvanban egy ávós letaposta a korpuszt. Kiállítják azokat az arcképeket, amelyeket a sopronkőhidai fogvatartottak készítettek a vértanúk ott létesített emlékhelye számára.

A nyolc szerzetespap boldoggá avatásáért Erdő Péter bíboros vezetésével 15 órakor mutatnak be ünnepi szentmisét a Szent Imre-templomban. A liturgiában azokat a kelyheket használják, amelyekkel Isten szolgái közül többek az elhurcolásuk előtti napokban miséztek.

Veres András püspök, Dékány Sixtus ciszterci apát és Kálmán Peregrin ferences viceposztulátor várja azon települések hívő közösségeit, ahol Isten szolgái születtek, éltek, működtek; a ciszterci és ferences plébániák, iskolák tagjait, a budapestieket és minden nagyböjti megújulásra váró hívőt, hogy március 8-án kapcsolódjanak be a megemlékezésbe a vértanú sorsú papokról.OrientPress Hírügynökség
2014.03.04